Poišči...

03 February, 2010

Baragov vrtec


V decembru sem izdelal nov spletno stran za katoliški vrtec - Baragov vrtec. Ta vrtec najdemo v fari Šmartin v Stražišču pri Kranju v njem pa se pod budnimi očesi vzgojiteljic igrajo otroci v dveh skupinah drugega starostnega obdobja (3-6 let) in v eni skupini otroci prvega starostnega obdobja (1-3 let).


Vrtec je ime dobil po našem znanem misijonarju v severni Ameriki: Ireneju Frideriku Baragi. Friderik Baraga je bil rojen leta 1797 (grad Mala vas - danes v Knežji vasi) pri Dobrniču na Dolenjskem. Ko je postal duhovnik je med drugim služboval tudi kot kaplan v Šmartinu v Stražišču, leta 1830 pa je odšel misijonarit med Indijance v Ohiu.

Napisal je več knjig, med njimi tudi slovnico in slovar očipvejskega jezika (jezika indijancev) in Zgodovina, značaj, šege in običaji severnoameriških Indijancev v kateri je opisal tudi zgodbo o indijanski princesi Pokahontas. Umrl je leta 1868 v kraju Marquette, v zvezni državi Michigan, ZDA.

Logotip vrtca - perjanica - nakazuje povezavo s škofom Barago. Peresa so kot žarki sonca, ki nam prinašajo toploto , pozitivno energijo in žiljenje hkrati pa nam oblika cveta, ki se odpira simbolizirajo otroka na začetku svoje poti.